Elektrostrojarska obrtnička škola    I    Selska cesta 83, Zagreb, HR    I   Tel: 01 3695 080; Fax: 01 3026 165.   I     E-mail: info@esos.hr 

Home Nalazite se na: Programi EUEnergetska učinkovitost-KNX model10. ZAGREBAČKI ENERGETSKI TJEDAN - posjeti učenika ESOŠ Obrtničkoj komori Zagreb i Fakultetu strojarstva i brodogradnje
10. ZAGREBAČKI ENERGETSKI TJEDAN - posjeti učenika ESOŠ Obrtničkoj komori Zagreb i Fakultetu strojarstva i brodogradnje
Srijeda, 22 Svibanj 2019 07:41
 
U okviru 10. Zagrebačkog energetskog tjedna dio učenika je sudjelovao u aktivnostima koje su se održavale u našoj školi, a dio učenika je posjetio Obrtničku komoru Zagreb i Fakultet strojarstva i brodogradnje.
 
Učenici 3 i razreda u pratnji nastavnika Ratka Harauzek, Želimira Begović i Marijane Kirša u Obrtničkoj komori Zagreb slušali su zanimljivo predavanje o kampanji „Križevački sunčani krovovi“ koja će omogućiti instaliranje sunčanih elektrana financiranih od strane građana po modelu mikro zajmova.
 
Djelatnici Obrtničkog učilišta su održali nekoliko predavanja, a posebno bi izdvojili projekt WirelessUP! UPraising VET skills for innovation in European electrotehnical sector. Kroz projekt će se implementirati bežična komunikacija u senzornoj tehnologiji unutar postojećeg strukovnog kurikuluma za pametno i održivo stanovanje i industriju, pri čemu će se koristiti digitalna ekonomija i industrija 4.0. Također je prezentiran projekt COBS, te pametne instalacije u zgradarstvu i automatizacija zgrada, SRT tehnologija i BACS sistem.
 
U pratnji nastavnika Tomislava Antolovića, Valerije Bartolec i Marijane Kirša učenici 3A, 2L i dio učenika 3F razreda posjetili su Fakultet strojarstva i brodogradnje koji je za Zagrebački energetski tjedan pripremio više područja vezanih za obnovljive izvore energije i uštedu energije. U uvodnom predavanju pozdravio nas je prodekan prof.dr.sc. Goran Đukić, te profesori doc.dr.sc. Ankica Kovač i dr.sc. Vladimir Soldo.
 
Pri obilasku laboratorija vidjeli smo ispitni sustav s geotermalnom dizalicom topline, te novi ispitni sustav s dizalicom topline zrak-voda, oba sustava se koriste za grijanje i hlađenje dvije učionice, zatim prvu hrvatsku punionicu vodika, sunčane fotonaponske i kolektorske sustave, termoakustički generator, male vjetroelektrane, te rad kotla na biomasu.
 
Posebno zanimljiv je bio posjet laboratoriju Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i okoliš gdje smo vidjeli sustav za proizvodnju vodika korištenjem sunčeve energije i bicikl sa pogonom na vodik.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ažurirano Srijeda, 22 Svibanj 2019 08:02
 

UPISI 2019./2020. – „DOĐITE U SELSKU“